NO COMPRENDO…

Italien,Perugia,photo — Tags: — @ 23 February, 2009 - Comments (1)

  Okej, idag blir det verkligen “urtypiskt” svenskt av mig. Jag ska gnälla. Och nej, inte på italienare den här gången. Idag ska mitt fokus ligga på mina två bostadskamrater. Eftersom jag inte är elak och hänger ut något land, men ändå vill ge er lite förståelse så kommer den ena (den äldre) från ett land med lång antik historia där man skriver på ett, för mig, konstigt alfabet, och vars flagga mestadels är randig med färgerna blått och vitt. Den andra personen (den yngre) kommer från ett land som kan anses vara lite självgoda av en del andra i Europa, och där man gärna uppfinner egna ord för saker och ting. Så, nu har ni lite bakgrund om detta. I det andra hörnet har vi den goa Svensken (det vill säga jag själv). Jag hoppas ni förstår att jag nu kommer driva lite med mina egna fördomar som skapats här under några dagar.

  Första punkten. Kunskapen att tvätta kläder. Den kära äldre bostadskamraten, från och med nu kallad BK1 (och den andra för BK2), är äldre än jag, men jag måste säga jag blev förvånad när han inte kunde tvätta kläder. Eller ja, förstå sig på hur en tvättmaskin fungerar (säkerligen är de rätt lika i hela världen.. med ungefär samma symbolik misstänker jag). Han förstod han skulle vrida på rattar, men inte riktigt mycket mer än så. Fick lära honom lite snabbt förenklat (svensk rationalitet i sitt esse) hur man tvättar, samt i vilket fack tvättmedlet skall hällas. Tadaa.. han kan numera tvätta (dock bara färgat 40 vad jag märkt.. något annat verkar inte fungera så bra.. ).

  Andra punkten. Konsten att hålla rent efter sig. Den här punkten omfattar både BK1 och BK2. Jag har ju bott själv i några år och lärt mig att diska är något som man bör göra direkt efter man använt något i köket. Gör man inte det direkt får man ju bara ta tag i det senare, vilket i och för sig inte är något problem om man bor själv. Delar man boende med andra så är det kanske inte riktigt lika enkelt, men jag är inte säker på att BK1 och BK2 har förstått det. Jag tänker inte hylla mig själv till skyarna, för jag är ingen expert, utan kom ihåg att detta bara är reflektioner baserade på ett liv och agerande ur mina egna ögon. Efter varje måltid så lämnas disken sonika i diskhon. Och nu har vi bara en diskho, vilket gör att det blir väldigt fullt. Jag vet inte om de tror att smutsdisken ska trollas ren av någon osynlig trollfé eller liknande, men jag vägrar diska deras saker och än så länge har jag lyckats diska mitt relativt direkt och låtet resten stå. Eftersom jag inte är van vid att dela lägenhet, och just det här är med smutsdisk är ett av mina huvudskäl till att inte bo i studentkorridor, får jag se detta som någon form av anpassning till mer “riktigt” studentliv.

  Tredje punkten. Konsten att hjälpa till. Vi delar ju på en del saker och enligt “svensk standard” borde man ju hjälpas till då. Återigen har jag hittat något som utmärker BK2, men jag vet inte riktigt om det är på grund av okunskap eller hans låga ålder. Hur som helst så alstrar vi ju alla sopor på något sätt, och vissa saker delar vi ju på. Vi har ju inte vars en toarulle exempelvis, eller vars en soppåse som vi fyller vars för sig. Men jag är förvånad över att BK2 uppenbarligen verkar tro att sopor går självmant till soptunnan. Det bara fylls på och aldrig att BK2 tar några sopor på väg till skolan (vi passerar soptunnorna efter ungefär 100 m). Jag har slängt rätt många soppåsar nu, och så även BK1, men BK2 tror nog att de bara försvinner av sig själva. Och att köpa hushållspapper, toapapper eller något annat verkar inte BK2 heller vara kapabel till. Vet här att det snarare ligger lite ansvar på oss andra att säga till honom, men när jag noterat hur dyrt det är med frukt för BK2 i det här landet (så dyrt att han måste sno frukt från matsalen i skolan), då han inte har råd att gå ner för backen till fruktbutiken och köpa goda italienska apelsiner för 10 kr/kg, så blir jag bara fundersam, så jag tror det kan finns en underliggande lathet i BK2 helt enkelt. Eller så är allt bara baserat på okunskap på grund av BK2 aldrig bott själv…

  Så, nu har jag fått ur mig detta. I morgon skurar jag badrummet inför utflyttningen. De andra får städa resten!

1 comment

  1. haha my god. vill inte heller generalisera men hur många förhållanden ser inte ut så här och där då du representerar den feminina delen av hushållet. eller är jag bara fördomsfull nu? 😉

    lycka till på alla prov och annat. /a

    Comment by alexandra — 26 February, 2009 @ 19:17

RSS-feed for comments to this post.

The comment-function is turned of for this page.

© 2024 a whisper in the storm | life becomes what you decide to do with it!