LSGA and building regulations

Nepal,photo,Thesis — Tags: — @ 11 May, 2010 - Comments (1)

  Okej, så nu börjar jag bli “expert” på kommunal/lokal organisation och lagtext här i Nepal. Har satt tänderna i LSGA (Local Self-Governance Act) som styr hur distrikt, kommuner och motsvarande områden ska styras och deras skyldigheter. Nog för att de har gott lagstöd, men sen hur det fungerar i verkligheten, ja det är en annan femma. Och nej, lagtexten är inte på nepalesiska, utan på engelska så klart.

[slide] Buildings in Pokhara

  Ok, so the photos. After studied the LSGA, and having a meeting with Jaya here at UDTC who explained about how the administrational system is organised here in Nepal, I took a short walk down to Mahendra pul once more. This time looking a bit more on buildings. It’s is forbidden according to the LSGA to have windows in your building, if your building it right at the border to your neighbour, which makes some houses rather “streched out” over the lot. And I was at the municipality office to interview them about their work, and the shart is the organisation of the municipality. No intention to translate all that Nepali words now.

  Så byggnadsbestämmelserna ger alltså begränsningar vad gäller fönster när husen placeras mot grannfastigheten. De flesta följer detta, men en del gör de inte. Detta påminner mig en hel del om vad jag såg när jag var i Argentina för fem år sedan, då vissa hus på två-tre våningar var omgärdade av hus som var 15 våningar höga, och som inte hade ett enda fönster mot den sida där det lägre huset var, eftersom de också byggt i tomtgränsen. Nu vet jag inte vad lagen säger i Argentina, men jag får en känsla av att det är liknande bestämmelser där.

  Besökte även en barberare igår. Behövde få mig en rakning, och för första gången var det hos en barberare som inte ville ta ut överpris bara för att jag var utlänning. I och för sig är inte 100 NR så mycket (runt 10 kr grovt räknat), men när det ordinarie priset är 25 NR så känns det bättre att betala 30 som igår.

  Jag börjar närma mig slutet på tiden här i Pokhara. På fredag lämnar jag hade jag tänkt och åker till Kathmandu där jag har en del möten inbokade. Tiden har gått fort, och nu mot slutet så är det en del att göra. Jag och Sascha pratar om att vi kanske ska åka till Tansen/Palpa ändå för att se hur de är där, men vi ska ta ett snack om det. Jag har insett att jag faktiskt har så mycket material att jag skulle kunna använda Pokhara i stället som exempel, eftersom jag ju faktiskt har spenderat 4-5 veckor i den här staden och har sett en del och pratat med en hel del människor. Kruxet med att åka till Tansen/Palpa är att det går rykten om att maoisterna kanske ska strejka igen, och inte riktigt lika snällt den här gången. Sascha snackade med en taxichaffis som inte ville köra dit nu med tanke på läget, och de brukar ändå inte tacka nej till lönsamma affärer, men säger de nej nu, så ja då är det nog bäst att inte åka.

  Och ja, jag laddar inför Göteborgsvarvet lite grann. Var uppe i morse och fick några km avklarade i löparskorna. Ska bli lagom intressant att se hur jag klarar av det där loppet när jag kommer hem. Har inte alls kunnat köra som jag tänkt med löpträningen, men å andra sidan har jag vandrat upp å ner för en del kullar och hållt igång, så det borde ju inte vara en omöjlighet.

1 comment

  1. Tjenare Chb!

    Försökta skriva en rad till dig här för nån vecka sen men av nån anledning så dök den kommentaren aldrig upp.

    Det verkar som att du går in med liv och lust i ditt arbete och hederar ditt land och din utbildning! Vi är stolta över dig båda jag och MT. Vi har ju det lite lättare här på Island eftersom allt i stort sett är precis likadant som i Sverige.

    Ha de gott och gör inget som inte jag skulle ha gjort.

    Comment by STh — 11 May, 2010 @ 11:24

RSS-feed for comments to this post.

The comment-function is turned of for this page.

© 2024 a whisper in the storm | life becomes what you decide to do with it!