IL TERREMOTO / JORDBÄVNINGEN!

Funderingar,Italien,Milano,photo,Vardag — Tags: — @ 7 April, 2009 - Comments Off on IL TERREMOTO / JORDBÄVNINGEN!

  Tror inte ni där hemma i Sverige riktigt har greppat om hur fruktansvärd den här jordbävningen är som drabbat Abruzzo-regionen i centrala Italien. Har läst på svenska nyhetssidor om antalet skadade, omkomna och hemlösa, men när man ser tv-bilderna här nere förstår man så mycket mer. Det enda det pratas om är hur det går. Och efterskalven gör inte räddningsarbetet värre. Två tjeckiska Erasmus-studenter omkom när deras studentboende kollapsade i L’Aquila och ännu söker man efter överlevande. Ja, det är bara rent ut sagt fruktansvärt. De säger att Milano är säkert, och det är bara att köra på för mig och inte oroa mig för något sådant. Jag får fokusera på mina uppgifter.

  Var förbi ESN-kontoret idag och tog upp lite tankar om att samla in pengar, eller hjälpa till med att informera om hur vi kan hjälpa. Informationen finns här, men alla är inte experter på italienska och vet riktigt hur man ska göra. Kanske vi kan samla in pengar mer direkt genom olika aktiviteter. För hjälp behövs. Minst 25.000 människor är hemlösa, och detta är inte i något u-land långt borta utan här i Europa. Det sägs att det är lättare att ta in ju närmare det sker ens hem, men ja, det är bara väldigt hemskt.

  Jag befann mig inte i Italien när jordbävningen skedde utan då sov jag i en säng i Genève där jag hälsade på S, som precis flyttat ner. Åkte upp på lördagen och hem tidigt måndag morgon och tiden där mellan spenderades ute mestadels ute i friska luften då vi bara njöt av den härliga vårvärmen. Första besöket i staden för mig och det var hur otroligt härligt som helst. Som “fattig student” kunde jag inte undvika att märka hur kostsamt det är i Schweiz, men så har de ju lite högre inkomster också och lägre skatter. Ungefär som vi i Sverige säger att vi ska ha en kombi som bil för familj-idyllen kunde jag nästan inte låta bli att konstatera att det är absurt många lyxbilmärken som rullar på gatorna där nere.

FerrariFramtida familjbil?
Le CorbusierLe Corbusier + Ferrari 2.

  Men inte bara tittade vi på bilar. Försökte även med att spana in lite ny och annorlunda arkitektur med en byggnad av Le Corbusier som största magnet. Tyvärr så höll de på att renovera hela byggnaden, så jag fick nöja mig med att titta på en Ferrari som stod parkerad framför byggnaden och studera hur en byggnadsställning ser ut i Schweiz. Nästan som i Sverige må jag säga.

AvkopplingAvkoppling på en bänk

  Att bara ligga på en gräsmatta, dricka en kall god öl och titta på människor är otroligt intressant och avkopplande. Kan inte låta bli att bara se hur människor agerar, rör sig och bara är i ens omgivningar. Hela promenaden längs Gardin Anglais (stavas??) myllrade av människor i vårsolen. Är det något som Milano saknar så är det verkligen vattenkontakt. Visst finns kanalerna i sydväst, men det är inte alls samma sak. Här låg sjön, med sitt klara vatten, som en stark kontrast till stadens myllrande gytter av människor och trafik. Och luften är mycket klarare och friskare i Genève än i Milano. Här nere i Italien är det så otroligt mycket mer trafik och allt är helt enkelt lite mer skitigt.

Gran SassoViale Gran Sasso

  På promenaden från skolan passerar jag ofta huset på bilden ovan och jag kan inte låta bli att förundras över hur härligt det ser ut. Vildvinet som klänger sig upp längs ena gavlen för att täcka hela balkongen till vänster med vackra färger och dofter som sprider sig över hela gaturummet. Vad sker där bakom fönster och dörrar? Mest nyfiken är jag på “oasen” uppe till höger. En sådan takterass hade jag inte tackat nej till. Även om trafiken må vara hög på Viale Gran Sasso, så tror jag det hade varit rätt skönt att sjunka ner i skön stol där uppe med ett glas vin i handen och lite sällskap i form av vänner för att avnjuta en kväll tillsammans.

0 comments

Nobody has commented this post yet.

RSS-feed for comments to this post.

The comment-function is turned of for this page.

© 2024 a whisper in the storm | life becomes what you decide to do with it!